今村 維克 教授

Koreyoshi Imamura

博士(工学)

連絡先

Tel. 086-251-8200

Fax. 086-251-8200

kore@cc.okayama-u.ac.jp

研究テーマ

糖類アモルファスマトリクスの『物理』とその応用

固体表面に対するタンパク質・ペプチド等の吸着

ラジカル酸化反応の洗浄への応用

略歴

平成4年3月   京都大学工学部化学工学科卒業

平成6年3月   京都大学大学院工学研究科博士前期課程修了

平成9年3月   京都大学大学院工学研究科博士後期課程研究指導認定退学

平成9年4月   岡山大学工学部生物機能工学科助手

平成11年7月   博士(工学,京都大学)

平成15年12月 岡山大学工学部生物機能工学科助教授

平成23年6月 岡山大学大学院自然科学研究科機能分子化学専攻教授

        現在に至る

所属学会

化学工学会

日本農芸化学会

生物工学会

日本食品工学会

受賞歴

平成15年3月 化学工学会奨励賞(玉置明善記念賞)

主な業績

K. Imamura, Y. Tada, H. Tanaka, T. Sakiyama and K. Nakanishi,

Removal of Proteinaceous Soils Using Hydroxyl Radicals Generated by the Electrolysis of Hydrogen Peroxide,

Journal of Colloid and Interface Science, 250 (2), 409-414 (2002).

 

K. Imamura, T. Ogawa, T. Sakiyama and K. Nakanishi,

Effects of Types of Sugar on the Stabilization of Protein in the Dried State,

Journal of Pharmaceutical Sciences, 92 (2), 266-274 (2003).

 

K. Imamura, K. Sakaura, K. Ohyama, A. Fukushima, H. Imanaka, T. Sakiyama and K. Nakanishi,

Temperature Scanning FTIR Analysis of Hydrogen Bonding States of Various Saccharides in Amorphous Matrixes below and above Their Glass Transition Temperatures,

Journal of Physical Chemistry B, 110 (31), 15094-15099 (2006).

 

K. Imamura, R. Kagotani, M. Nomura, K. Tanaka, K. Kinugawa, and K. Nakanishi,

Influence of compression on water sorption, glass transition, and enthalpy relaxation behavior of freeze-dried amorphous sugar matrices,

International Journal of Pharmaceutics, 408 (1-2), 76-83 (2011).

 

K. Imamura, R. Kagotani, M. Nomura, K. Kinugawa, and K. Nakanishi,

Heterogeneity of the state and functionality of water molecules sorbed in an amorphous sugar matrix,

Carbohydrate Research, 351 (1), 108-113 (2012).

 

 

岡山大学 大学院自然科学研究科 応用化学専攻

工学部化学・生命系

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